O nama

Plešivica, vinogradarska- vinarska podregija

Neponovljiva je liričnost plešivičkoga krajobraza, brežuljci zatvaraju ljupke kotline okićene zelenim, žutim i plavim trnacima, šumarcima i vinogradima, a
nad njima se nižu pitoreskna plešivičkih sela.
 
Mladi PortugizacTu se smjestila istoimena vinogradarska Podregija Plešivica, razdijeljena na pet vinogorja. Vinogradarstvo i vinarstvo ovog kraja višestoljetnu tradiciju nastavlja brojnim kušaonicama vina vrijednih plešivičkih vinogradara. Mnogi od njih udruženi su u Poljoprivrednoj zadruzi "Plešivica" koja ima 150 članova-zadrugara.
 
Svoja zadružna vina s ponosom rastaču gostima i namjernicima. To su vina koja u svom mirisu i okusu odaju sve posebnosti plešivičkoga kraja.
 
U plešivičllim vinogradima nalazi se šarolikost sortimenta koji čini osebujnu ponudu kvalitetnih i glasovitih plešivičkih vina. Među paletom domorodnih sorata poput kraljevine crvene, šipelja bijelog, plaveca žutog, zelenca slatkog ... posebno mjesto pripada graševini bijeloj.
 
U prepoznatljivi sortiment Plešivice udomaćili su se i neki vrsni svjetski kultivari - pinot bijeli, traminac crveni, chardonnay bijeli, sauvignon bijeli, rizling rajnski bijeli ... Među crnim sortama prevladava portugizac crni koji je ovdje davno stekao "građansko pravo". Uz njega su još lovrijenac crni, pinot crni, zweigelt crni, cabernet sauvignon crveni ...
 
Sve su to danas vinoqradarske i vinarske vrsnosti kojima obiluje ovaj kraj.