Plešivička vinogorja

Na južnim, istočnim i zapadnim pristrancima i obroncima Samoborskog Plešivačkog gorja, na strminama i među kosinama tvore krasne amfiteatralne položaje, smjestila se vinogradarska podregija Plešivica. Vinogradarska prošlost ove podregije seže u srednji vijek. Jedno je vrijeme obilježena i žestokim sukobima grofova Erdödy s građanima Samobora i Jastrebarskog. Na sortiment vinove loze i vina (Bermet) stanovit utjecaj su ostvarili Francuzi za kratkotrajne okupacije ovih krajeva (1808-1812).

Vinogradi se u podregiji penju i do 400 m nadmorske visine i u većini su vrlo povoljnih ekspozicija. Podregija je poznata po raznolikosti geoloških supstrata i tala koja su se na njima razvila. Najčešći supstrati su dolomiti, pontijski lapori i diluvijalne naslage a na njima su se razvila slabo, umjereno i jako podzolirana smeđa tla, rendzine te mineralno-karbonatna tla. Kontinentalna klima s izraženim mikroklimatskim obilježjima, pogoduje vinogradarstvu, jer se broj sunčanih sati penje i do 1900 godišnje, dok oborina padne i do 1076 mm godišnje.

Duga tradicija vinogorja ove podregije ostavila je traga i na uzgojnim oblicima i u sortimentu vinove loze. Iako je u zadnje vrijeme sve više modernih nasada širih redova i uzgoja uz žicu, još uvijek prevladavaju male parcele gustih redova i klasičnog uzgoja uz kolac. Sortiment je raznovrstan, od starih tradicionalnih kultivara: štajerska belina, lipovina. Šipelj, kraljevina koji su davali tradicionalno Plešivičko bijelo vino.

U plešivičkim vinogradima nalazi se šarolikost sortimenta koji čini osebujnu ponudu kvalitetnih i glasovitih plešivičkih vina. Među paletom domorodnih sorata poput kraljevine crvene, šipelja bijelog, plaveca žutog, zelenca slatkog … posebno mjesto pripada graševini bijeloj.

U prepoznatljivi sortiment Plešivice udomaćili su se i neki vrsni svjetski kultivari – pinot bijeli, traminac crveni, chardonnay bijeli, sauvignon bijeli, rizling rajnski bijeli … Među crnim sortama prevladava portugizac crni koji je ovdje davno stekao “građansko pravo”. Uz njega su još lovrijenac crni, pinot crni, zweigelt crni, cabernet sauvignon crveni …

Sve su to danas vinogradarske i vinarske vrsnosti kojima obiluje ovaj kraj.